Partea a III-a.

De domnul Soros s-a tot vorbit. Cu siguranță ați auzit de el, cel mai probabil în miezul unor conspirații.

George Soros se naște în august 1930 la Budapesta, cu numele de George Schwarz. Tatăl său, Tivadar, fost prizonier în primul război mondial, îl educă pe tânărul George învătându-l limba esperanto (o limbă a visătorilor care își doreau pacea universală, esperanto amesteca vocabular din toate marile limbi, dar a fost o limbă care n-a avut niciodată prea mulți vorbitori), arta supraviețuirii și să creadă într-o internațională a oamenilor buni care colaborează pentru a schimba lumea în bine. Numele Soros, pe care familia Schwarz îl adoptă în perioada celui de-al doilea război mondial pentru a scăpa de filtrele naziste, provine din limba esperanto și înseamnă ’’care se va înălța’’.

Karl Popper se naște în 1902, la Viena. În tinerețe Popper trăiește experiența a doua razboiaie modiale și analizează atent nazismul, comunismul, fascismul, observând că acestea sunt societăți închise. După 1945 Karl Popper vă milita întreaga-i carieră pentru dezvoltarea societăților deschise și va publica lucrarea ’’The Open Society and its Enemies’’ (“Societatea deschisă și dușmanii sai”) în care scrie că societățile reușesc doar atunci când sunt democratice și protejează drepturile omului.

În societăți închise, precum Coreea de Nord de exemplu, indivizii nu au libertate și nu își pot îndeplinii potențialul, pe când societățile deschise oferă cetățenilor șanse și libertatea de a se afirma.

Teoretic partidele liberale sunt reprezentante ale acestei idei bune de societate deschisă, însă după cum vedem în practică situația nu stă chiar așa. Spre exemplu, la Sinaia, unde posturile de conducere ale instituțiilor nu sunt ocupate de cei mai buni și cei mai talentați pe postul respectiv, ci sunt ocupate de persoane numite de primar pe diverse criterii politice sau simpatii personale.

Popper este de asemenea și un specialist în filosofia științei, unde propune teoria falsificabilității – dacă se poate demonstra că o teorie științifică nu este așa cum susține teoria, atunci pur și simplu acea teorie nu e științifică. Spre exemplu: dacă pot să demonstrez că 1+1 nu fac 2, atunci matematica nu mai este o știință, ci altceva. Dar nu pot demonstra asta, deci matematica este o știință. Einstein e știință, dar Marx sau Freud nu sunt.

Cu ideile acestea de filosofie politică intră în contact și tânărul George Soros, care ajuns în Anglia în 1948 decide să urmeze cursurile London School of Economics, unde Popper lucra ca profesor.

George Soros învață economie și meseria de trader, face un doctorat în filosofie și se gândește constant ce ar putea face cu banii pe care îi va câștiga pentru a face lumea mai bună.

Din primii bani obținuți ca trader, George începe să ofere burse de studii unor elevi din Ungaria, care devenise după cel de-al doilea război mondial o țară comunistă aflată sub papucul URSS-ului. El militează, desigur fară sorți de izbândă, pentru dizolvarea comunismului din Ungaria. În 1956 (anul revoluției maghiare, când speranțele într-o reformă la Budapesta se năruiesc) se mută la New York, iar în perioada care urmează George Soros acumulează o vastă experiență în domeniul burselor de valori și investiții fianciare.

După anii 1970, fondul său de investiții ’’The quantum fund’’ (numit după principiul incertiudinii cuantice descoperite de W. Heisenberg) ajunge să fie cel mai profitabil de pe Wall Street. Averea lui George Soros ajunge la sute de milioane de dolari. După o pierdere majoră de capital petrecută ca urmare a Black Monday din 1987, zi în care fondul său de investiții a pierdut peste 200 de milioane de dolari, George Sosos decide că a venit timpul să se retragă și să își mute atenția spre acte de filantropie.

Dar în 1992 alaturi de alți investitori speculează o decizie a Bank of England de a crește dobânzile cu intenția de a menține lira sterlină la o valoare de 2.7 ori mai mare decât a mărcii germane și câștigă într-o singură zi peste un milliard de dolari.

În 1993, orientat spre filantropie, înființează fundația Open Society, botezată așa în onoarea celei mai cunoscute cărți a mentorului sau, Popper.

Fundația Open Society condusă de George Soros are proiecte în prezent în peste o sută de țări de pe mapamond având ca scop lupta împotriva discriminării și accesul la educație pentru cât mai multe persoane.

În anii care au urmat Soros face numeroase acte de filantropie, înființează o universitate la Budapesta – Central European University – și susține activ indivizi și organizații de pe tot globul care luptă pentru libertatea de exprimare și societățile deschise care promovează justiția și egalitatea de șansă pentru toți oamenii. Dar susținând democrațiile și ideea de societate deschisă, Soros își face și numeroși adversari. Promotorii naționalismului scelerat generează în jurul lui George Soros o mitologie conspiraționistă cum că acesta își dorește să fure resursele țărilor respective. O altă conspirație la modă proclama că evreii conduși de Soros construiesc și susțin ținte false (printre țintele false s-ar numara migranții, negrii și comunitatea LGBTQ) în societatea americană și europeană, cu scopul de a dezbina, dar mai ales pentru a muta atenția de pe activitățile lor economice. Mare parte a “conspirației Soros” vine pe filiera ungară, filiera Viktor Orban.

Ideile lui Soros, care sunt de fapt ideile lui Popper, exprimă idealul că toți oamenii de pe Pământ trebuie să trăiască în comuniune pașnică, să se ajute între ei, să nu se urască unii pe alții, să îi accepte pe toți, indiferent de rasă sau orientare sexuală. Ideile acestea derivă din ideea-mamă că libertatea este un bun comun și nu unul individual (cum au ajuns astăzi unii să creadă că au dreptul să facă, să spună și să se comporte cum vor). Pe scurt, dorința lui Soros era să creeze o societate deschisă în care toată lumea să o ducă bine – o internațională a oamenilor buni.

Dar din cauza naturii umane aceste idei frumoase au deraiat și au deraiat grav. Un derapaj grav care s-au petrecut după 2010 este cel al mișcării LGBTQ+.

În anii 2020 avem deja minoritari sexuali cărora trebuie să li te adresezi așa cum se identifică ei – spre exemplu vezi că e un bărbat îmbrăcat în fustă, dar trebuie să îi spui ”doamnă”. S-a ajuns la situații bizarre în care bărbați albi au declarat că se identifică a fi femei de culoare. A luat-o lumea razna! Și e pe bune tot ce scriu aici. Atenție: nu militez pentru a fi luat cuiva vreun drept civic, dar nici nu vreau să mă las dresat că albul e negru doar pentru că așa se urlă mai tare! Una-i una și alta-i alta!

În anii 2020, vedem promovată ultra-agresiv educarea copiilor în a-și schimba sexul. Locuiesc în Occident, în Franța, și relatez ce văd în jur, ce am văzut când am vizitat SUA și ce văd pe X (fosta Twitter – singura rețea de socializare care nu e controlată de wokeiști – forza Elon!). Niciodată înainte în istorie n-au fost copiii mai expuși la idei nebune. În SUA, UK și Canada, dar și în statele din Europa de nord, foarte mulți copii sunt expuși la LGBTQ+ încă din perioada grădiniței.

Copiii sunt vulnerabili, curioși, copiilor le place să testeze. Dacă vei insista cu asta îi vei determina să încerce să spună, măcar din teribilism, băiatul că se simte fată și fata că se simte băiat. În cazuri rare aceasta problemă este reală. Există astfel de cazuri. Dar ca să încurajezi asta la nivel de masă e prea de tot, e nebunie curată.

Și mai șocantă este neobrăzarea unora de a cere acceptarea pedofililor în societăți, sub scuza că așa sunt ei – aka nu au liber arbitru, nu ei au decis să fie așa – și că trebuie să-i înțelegem și să nu-i condamnăm. Acești lunatici au propus chiar schimbarea denumirii din ’’pedofili’’ în ’’persoane atrase de minori’’ (minor attracted persons). Să nu cumva să se simtă lezat emoțional pedofilul. Așa ceva…

Steagurile LGBTQ+ flutură peste tot, în tot Occidentul. Marele scandal de la ultima Cupă Mondială de fotbal a fost că autoritățile din Qatar nu au permis steagurile LGBTQ pe stadioane. Bravo, Qatar! Ce legătură avea asta cu fotbalul? Alte nebunii: un transexual a câștigat un concurs Miss. Au apărut pe piață păpuși Mickey Mouse LGBT. Nu mai există limite! Nu mai există decență, respect și bun gust. Și toată agitația asta nebună se petrece în condițiile în care nimeni nu îi oprima astăzi pe cei din comunitatea LGBTQ+.

S-a produs în ultimii ani o fractură de logică. Dacă îndrăznești să afirmi că în lumea vestică domină astăzi capitalismul imoral, automat devii putinist, rusofil, retrograd, conservator bătut în cap. Civilizația europeană se minte, se autosaboteaza, se autodevoreaza – din interior, din universități, din spațiul public care a fost confiscat de stânga radicală. Dialogul a fost evacuat. Democrația era un joc al dialogului. Adio! Reprezentanții mișcării woke doar monologhează. Daca nu pleci capul, ești dușman al liberații. Pe scurt, te transformă ei și mass media într-un monstru. Dacă îndrăznești să afirmi că promovarea agendei minorităților de tot felul s-a întors fix împotriva ideilor nobile de la care a pornit corectitudinea politică, se va spune din nou că ești depășit, expirat, periculos, homofob, rasist etc.

Lumea e astăzi o corabie a nebunilor și puțini mai au curajul să apere valorile pe care s-au întemeiat civilizațiile strălucitoare care au construit tot bagajul arhitectural și cultural pe care stau societățile de azi. Prima dintre ele: chiar libertatea de expresie.

Astăzi în lumea pretins civilizată dacă nu vorbești limbajul standardizat al corectitudinii politice radicale înseamnă că vorbești limbajul urii. Dacă ești persoană publică de o anumită notorietate vei fi exclus, marginalizat, ștampilat ca extremist (tot tu!), demonizat.

Dar voi continua să apăr aceste valori care au făcut lumea să fie mai mult decât e astăzi. Nu patriarhatul, nu exploatarea femeilor, a persoanelor de culoare, nu condamnarea penală a homosexualilor (drepturile și libertățile oamenilor sunt ale tuturor oamenilor, nu asta e discuția aici). Ci pur și simplu ceea ce extremiștii woke vor să extermine: dreptul la gândire critică/rațională, dreptul la liberă exprimare și dreptul de a avea libertate mentală.

Gândirea critică și rațională e o consecință a educației. Educația nu trebuie, nu poate fi înlocuită cu propaganda. Din păcate în zilele noastre tinerilor li se induce constant sentimentul că educația este tot mai puțin importantă, că există căi mult mai scurte de a ajunge la rezultate financiare bune. Capitalismul imoral a avortat și educația.

Mai rău, din om a fost smulsă conștiința. Romantismul și-a găsit sfârșitul din pricina erotismului, iar erotismul a decăzut la rândul sau în pornografie, care în zilele noastre e peste tot și care a compromis în mare măsură imaginea femeii. Adio, romantism. Iată o altă veste proastă. Pornografia e o spirală a distrugerii. E un proces nociv de demistificare a femeii, care astfel ajunge să cadă de la cel mai înalt etaj posibil pe această lume. În basme și în poezia romantică femeia este atât de sus în imaginarul bărbatului încât acesta este dispus să treacă de încercări grele și să își riște viața luptând cu balauri, cu vrăjitori și alte forțe supranaturale superioare din punct de vedere fizic pentru a salva și a avea femeia. Femeia era idealul suprem în mintea bărbatului…

Religia este și ea sub asaltul secularilor. De ce? Deoarece conține cele mai bune învățături, dar mai ales pentru că religia pune preț pe fiecare individ în parte. Tradiția? A ajuns să fie considerată o insultă demodată. Valorile morale exprimate de filosofi și alți oameni de cultură? Secolul XXI le vede ca mofturi inutile.

Instituția familiei este cvasi-unanim denigrată și chiar sabotată. Mișcările feministe de val 4 au deraiat și ele: încurajează femeile să își schimbe bărbații precum își schimbă ciorapii sau doar așa, de încercare, pentru că s-au plictisit de ei. Vedem peste tot în social media o mulțime de mesaje și citate care încurajează femeile în a nu lucra la reconsolidarea relației, la repararea divergențelor sau pentru reconiciliere. Nu! ’’Tu ești specială și meriți tot ce-i mai bun’’, fară obligația de a oferi la rândul tău ce-i mai bun. ’’Uită-l și mergi mai departe!’’ (eventual la farmacie, după antidepresive) acompaniat și de un cântec siropos pe această temă. Plan serios… în mintea unor mediocre needucate. De partea cealaltă bărbatul din ziua de azi este expus non stop la conținut sexual (în online, dar si la TV), plus fetițele sumar îmbrăcate de care dai pe orice stradă (femeile nu mai au decență și nu doar pe internet: sex în public sau pe balcoane, femei în chiloți pe stradă sau chiar dezbrăcate complet – altă libertate dusă la extrem!). Mișcările feministe deraiate și capitalismul imoral îi armează și pe unii și pe ceilalți și apoi îi lasă să-și dea cu bâta-n cap. Iată una din explicațiile pentru care numărul divorțurilor este mai mare decât cel al căsătoriilor. Mai rău de atât: căsătoria nu mai este privită ca fiind ceva bun.

Toate acestea duc senzația că toate valorile se răstoarnă și că lumea a înnebunit. Și nu e o senzație, așa și e. Lumea a luat-o razna!

Încercarea aceasta de a crea generații cu noi seturi de valori s-a făcut și se face prin metoda pumnului în gură și a cuțitului la gât, reprezentanții mișcărilor woke nelasând spațiu pentru discuții și alternativă.

Tranșant: “moralitatea” Woke este copilul nebun al unor idei bune. Au deraiat ideile lui Popper! Au deraiat intențiile lui Soros! Toată această agendă e periculoasă pentru soarta viitoare a umanității. Din nou natura umană a deraiat un proiect bun și l-a transformat într-unul catastrofal!

Ciocnirea ideilor suveraniste cu cele ale societății deschise, răsturnarea valorilor din cauza naturii umane și a exceselor unor grupuri cu interese personale, posibilitatea din ce în ce mai ridicată a unui conflict nuclear planetar, crizele financiare și cele provocate de migranți (Soros susține, în 2015, în timpul crizei migranților din Siria, un discurs în Parlamentul European prin care îndeamnă guvernele europene să accepte și să susțină migranții – și are dreptate deoarece o ”bătălie a civilizațiilor” e cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla pentru ca toți oamenii din lumea asta să ajungă cândva să trăiască în internaționala oamenilor buni, însă trebuie făcută controlat și sub umbrela educației), pericolele generate de inteligența artificială care se naște într-o perioadă ghidată de capitalismul imoral și tulburentele sociale și atacul asupra libertății mentale create de mișcarea woke se întâmplă sub ochii noștri, se întâmplă chiar acum, în zilele noastre. Nu sunt povești!

Și peste toate acestea avem și criza climatică. Un fel de “Game of Thrones’’ devenit realitate unde unii se luptă între ei, iar în același timp există o armată a morților care vrea să îi omoare pe toți.

Partea a IV-a – click aici.

 

Karl Popper

Karl Popper. Credit: David Levenson.