Ce mai poate opri degringolada din epoca Oprea? Nimic. Pur și simplu, doar sfârșitul epocii Oprea. Sinaia trebuie să se despartă de trecutul ei recent, dacă vrea să mai aibă viitor.

 

Adam Smith, filosoful liberal scoțian considerat părinte al economiei moderne, anticipa corect în lucrările sale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea (mai ales în „Avuția națiunilor”) că teritoriile în care există un grad ridicat de libertate economică și politică (care nu înseamnă abolirea oricărui set de reguli!) vor fi și cele mai prospere. Și așa a fost. Adam Smith a avut dreptate.

Dar capitalismul descris drept benefic de Adam Smith avea și câteva instrucțiuni foarte stricte de folosire – era un capitalism moral, nu unul total imoral, așa cum vedem că a ajuns două secole și ceva mai târziu în toate colțurile lumii. Până la noi, la Sinaia…

Pe lumea asta există societăți/comunități care rămân blocate în proiect, care încremenesc în timp. Asa e și Sinaia. Vine 2024 și la noi e la fel ca în 2004 sau, tot mai des, ca în 1984 (anul, dar și cartea lui Orwell). Să votezi la jumătatea anilor 2020 ca în anii 2000 înseamnă una din două: sau societatea/comunitatea a progresat grozav de atunci până acum și se merge într-o direcție atât de bună încât e păcat să te oprești; sau, dimpotrivă, că pe fruntea majorității cetațenilor ar trebui scrie ”sunt nebun”, ”sunt escroc”, sau ”n-am alternativă, nu-mi pasă, faceți ce vreți, atâta timp cât îmi pică și mie ceva”, ceea ce s-ar traduce mai pe scurt prin ‘‘sunt iresponsabil”.

Încă patru ani cu Oprea primar înseamnă distrugerea definitivă, completă a ceea ce era cândva orașul Sinaia! Sinaia este deja în mare parte o ruină, fiind locuită de atâția non-cetățeni, niște zombie care nu se implică, nu sunt interesați de degradarea orașului, de pierderea patrimoniului cultural și nici măcar de dispariția pădurii. E plină Sinaia de inși care se declară neutrii din punct de vedere moral, deși această conduită nu există.

Să revenim la pădure. Unui copac îi ia zeci, chiar sute de ani ca să crească. Ăștia îl taie în câteva minute. La Sinaia, simfonia nepăsării și simfonia lăcomiei sună așa: sună drujbele în toate pădurile care înconjoară Sinaia (după cum puteți vedea pe pagina noastră de Facebook, în videourile și imaginile trimise de cititorii noștri). Ce înseamnă asta pe termen mediu? Alunecări de teren și distrugerea calității aerului – adică tot ce avea Sinaia mai bun.

Din inerție, Sinaia va mai fi o vreme o destinație turistică, preferata bombardierilor în căutarea unui selfie cu Castelul Peleș, deși habar nu au ce reprezintă sau contextul care a dus la crearea sa. Dar fără ce a făcut Sinaia să fie Sinaia, adică aerul curat și liniștea, până și bombardierii se vor căra la un moment dat, iar din Sinaia va rămâne doar povestea.

Și să nu uităm de avalanșa schimbărilor climatice. Sfârșitul a început! Această avalanșă nici măcar nu mai poate fi oprită, ci doar întârziată. De la an la an vor fi (sunt deja!) situații climatice aberante: furtuni violente, taifunuri, temperaturi neobișnuite. Efectele sunt devastatoare și pentru agricultură și pentru turism.

Și în condițiile astea, acești neisprăviți (oameni care nu și-au încheiat devenirea, care au rămas fără să se isprăvească, care în unica lor viață au ales să fie oameni fără scrupule) s-au apucat să măcelărească pădurea! E o nebunie! E ca și când un scafandru și-ar goli butelia de oxigen înainte să se arunce în mare. Dar puțin le pasă. Se vor face nevăzuți ca Houdini*, când situația va fi insuportabilă. Sinăienii vor rămâne să respire noxe și să se uite la locul gol unde cândva era pădurea.

Ce se întâmplă acum la Sinaia e în fond o tradițională întâlnire a hoțului cu prostul. În rolul prostului e sinăianul mediu statistic, care va rămâne să respire ca peștele pe uscat. Și oricum de când lumea și pământul boiernașii și-au disprețuit sclavii și au vrut să îi și tortureze un pic. Pentru că: de ce nu? Iar când nu ești cetățean, asta e alternativa – să rămâi pe feudă, în neo-sclavie. Cu ciocul mic și joc de glezne, capul plecat. O lume pe dos față de tot ce ar trebui să însemne modernitatea.

Politrucii români și așa-zișii oameni de afaceri nu mai au de multă vreme scrupule. Cu scrupulele nu faci bani. Au doar dorința de a face și mai mulți bani. Fără număr! Sunt îmbătați de bani. Nu mai au inimă. Inima lor a luat forma banilor. Banul l-a înlocuit pe Dumnezeu. Adio, Dumnezeu! Banul a înlocuit moralitatea. Adio, moralitate! Vedem asta peste tot în România: pentru bani se calcă pe cadavre, se umilesc bătrâni în azilurile groazei, se vând droguri, se falsifică, se fură, se dau țepe, se defrișează, spitalele dau faliment. Și nimănui nu-i mai pasă!

Toate acestea se întâmplă din lipsa crasă de moralitate a conducătorilor, care ajung în funcții pe fondul lipsei crase de educație și de moralitate a alegătorilor. Și schimbarea nu o să plece, în mod profund, de sus în jos. Poate pleca doar de jos în sus. Doar de la cetățeanul de la poalele acestui munte de nesimțire. Dacă el, cetățeanul de rând, nu se schimbă și dacă nu se schimbă acum, totul e pierdut și totul e pierdut pentru totdeauna.

Și la noi în oraș, tot lipsa de educație ne-a adus aici: să nu mai știm să facem nimic altceva decât să dăm cheile și să le luăm banii celor care vor să închirieze sau să le vindem ceva de mâncare sau servicii de bază. Atât! Administrația Oprea și-a propus și a reușit să depopuleze orașul de oamenii competenți și a pus toate ouăle într-un singur coș: turismul. Sinaia nu este un hub de inovație în tehnologie, nu este un centru cultural de excepție. De ce nu este? Pentru că e greu să faci așa ceva. E mai ușor să dai o cheie, să vinzi un hot dog și o clătită. E mai ușor decât să ai cunoștințe avansate și să muncești ca să intri în mileniul III. De asta!

Și paradoxal, în aceste condiții, cu o miză all-in pe turism, să te apuci să defrișezi pădurea, plămânul stațiunii… E caz de ospiciu! Oamenii veneau la Sinaia pentru a respira aer curat, pentru a evita aglomerațiile urbane. Să tai pădurea ca să pui în loc betoane (mai multe chei de dat!) va înseamna sfârșitul pentru Sinaia.

Dar ca să înțelegi asta trebuie să ai orizont. Iar ca să ai orizont înseamnă să vezi dincolo de vârful nasului. Iar ca să vezi dincolo de vârful nasului, e înțelept să nu stai doar cu capul în pământ așteptând biciul stăpânului pe cârcă, ’’da, șefu’, să trăiți, șefu’’’. Înseamnă să te implici, nu să te mulțumești cu resturile care pică de la masa unde se hotărăște, de facto, moartea orașului! Moartea Sinăii nu va trece ca o moarte oarecare. Distrugerea pădurii e o crimă. Orașul este ucis în văzul tuturor! 

Iar când șeful construiește non-stop, nu mai poate opri și cererile altora pentru autorizații de construcții. Și iată cum toți care au posibilitatea să construiască, acum construiesc. Din nou paradoxul: aceste construcții distrugând de fapt tot ce a însemnat și ce ar putea să însemne Sinaia. S-a intrat într-un dans al construcțiilor pe orice petec de teren și nu sunt semne că dansul se va sfârși înainte să se oprească muzica, care se poate întâmpla la anul, la alegeri.

La Sinaia, din lăcomie, s-a construit haotic, blocuri peste tot, ieși din apartament direct pe carosabil. Adio, trotuare! Scoți mâna pe geam și dai noroc cu vecinul. În ritmul acesta infernal și stupid, în curând se va construi și în sensurile giratorii. Vor apărea și acolo “apartamente” cât cutia de chibrituri, unul peste altul, peste altul, peste altul. O piramidă în viu a inconștienței.

Iar arhitectul, artizanul acestui dezastru e Oprea. Și tot el apare țanțoș, fudul nevoie mare să spună că îi pasă de sinăieni și de viitorul orașului. E un proverb din Orient: cutia goală face mai mult zgomot. Așa și cu Oprea: gargară, prosteală băgată pe gâtul localnicilor, cu ajutor trompetelor din așa zisa presă prahoveană, acești chelneri dispuși oricând să își facă salcie coloana și să așeze pe tavă întrebări cu răspunsul pregătit de acasă. Nimeni nu îl întreabă pe Oprea de defrișări. Nici măcar după protestul din martie 2023, care a avut două teme: defrișările și Aleea Caraiman. Nimeni – nimic. Tăcere. Omerta. Tăcere ca în patria Mafiei. Nimeni nu vede, nimeni nu aude, nimeni nu vorbește. Uite că totuși noi vedem, auzim și vorbim/scriem. În toate discuțiile ulterioare protestului, s-a menționat doar problema Aleii Caraiman, unde primarul avea răspunsul în buzunar. Despre defrișări – deocamdată, nu. Poate după sfârșitul lumii, încolo…

Și cel mai grav lucru dintre toate, dispărând pădurea, orașul însuși e în pericol de extincție. Dar ca să înțelegi asta trebuie să înveți să te ridici deasupra instinctelor primare. Sinăieni, în primavara lui 2024 va trebui să alegeți folosind rațiunea și instinctele morale, dacă le mai aveți!

In urmatoarea campanie electorală clasa medie și cea de jos trebuie abordate direct, trebuie convinse că bat pasul pe loc fix din cauza alegerilor pe care le fac. Nu progresează fix din pricina administrației Oprea, iar încă patru ani cu Oprea înseamnă auto-sabotare. Așa definea și Einstein prostia: să faci mereu același lucru, dar să aștepți rezultate diferite.

Se confirmă, deocamdată, candidatura independentă a domnului Florin Gioga. Nu cunoaștem însă componența echipei sale. Noi l-am întrebat, el ne-a răspuns că… va urma. Personal tem nu fie contaminată cu semidocți și cațavenci. Ar fi păcat și halucinant ca dânsul facă echipă cu unii care nu au cunoscut decât eșecul. Cu ăștia doi ar putea cel mult facă un concurs de pantomimă sau dansul cu portocala, pe acorduri de Chopin, nu campanie electorală. În fine…

Probabil, în lunile care vor urma, vom auzi și alte anunțuri similare. Cert este că în situația actuală numai un om cu o ținută morală impecabilă poate să administreze eficient un oraș ca Sinaia. O administrație locală condusă de un om competent, ghidat de moralitate, ar fi cel mai bun punct de pornire pentru Sinaia, un nou drum, o șansă pentru întoarcerea la normalitate, pentru dezrobirea de sub gașca Oprea, care conduce în prezent fosta stațiune de elită Sinaia.

E absurd totodată să avem pretenții exagerate din prima de la acești noi candidați care ni se vor arăta. Nu putem fi mai exigenți cu ei decât suntem cu noi înșine. Trebuie le acordăm încrederea. Așa au început toate poveștile de succes din lume asta, fie a fost vorba de produse și servicii, de companii sau politice, toate au beneficiat la început de încrederea oamenilor. Apoi a fost treaba lor dacă au confirmat sau nu încrederea acordată. Cine a confirmat a rămas în picioare și a scris istorie. Cine nu, a dispărut la fel de rapid precum a apărut. Sunt exemple cu carul, nu insist.

La alegerile locale din 2024 eu alege candidatul care exprimă competență și înalte principii morale. Sfatul meu este ca și voi faceți la fel, iar apoi să îl/o ajutați să ajute comunitatea, adică să ajutați pe voi înșivă. În România, de prea multă vreme – decenii întregi – s-a tot așteptat să ni se dea, să ni se facă, să ni se aducă. O asemenea gândire e profund greșită. E toxică. Și de aia nu mai avem mai nimic. Fiecare dintre noi trebuie să învețe să își exercite corect rolul în societate, cu bun simț, cu respect față de legi și libertate. Libertatea e greu de dus, dar e singurul drum care chiar duce undeva. Toate celelalte duc în prăpastie. Și nu poți face nimic fără altruism, fără conduită morală. O societate care nu are aceste valori la bază e o societate care se descompune.

Și mai e ceva ce trebuie menționat: fondurile europene sunt europene, nu sunt ale lui Oprea. N-are Oprea o baghetă magică și doar el le poate obține în folosul orașului. Nu! Orice administrație viitoare va putea accesa fondurile. În 2023, obținerea fondurilor europene nu mai e o mare inginerie. Există firme de consultanță specializate pe obținerea fondurilor, care se ocupă de tot, de redactarea dosarelor, de aspectele legale etc. Totul e să vrei. Pe scurt: orice alt primar va putea accesa fonduri europene. Miza alegerilor din 2024 nu e aici. Miza stă în eliberarea orașului de sub despotismul (neluminat al) administrației Oprea. Fiindcă e imoral să defrișezi și să construiești haotic. Nu așa vine prosperitatea. E imoral să te gândești măcar să dărâmi o alee-simbol, ca Aleea Caraiman pentru a face loc unei parcări. Și e irațional pentru tine, cetățean, să tot bați pasul pe loc, alegând același lucru de fiecare dată. E irațional să pariezi viitorul orașului pe un singur domeniu, turismul, și între timp să tai pădurea!

Încă un aspect: o persoană care e douăzeci de ani la putere nu mai poate da maximul pentru comunitate. Indiferent care e numele celui de la putere. Mai ales într-o administrație locală – în două decenii se formează găști, cercuri de favoriți. E simplu și adevărat și ușor de înțeles ca 1+1=2.

Așadar, alegerile din 2024 au miza salvării pădurii, cât mai poate fi salvată, opririi șirului nesfârșit de construcții haotice și implicit re-transformarea orașului Sinaia în acel refugiu liniștit și curat care a atras turiști în mod normal, vreme de sute de ani. Altfel, Sinaia riscă să devină și ea o mini-aglomerație urbană haotică, fapt care va pune o presiune dărâmătoare pe spital (care nici nu prea există), pe infrastructură, pe transport (sunt cunoscute problemele cu traficul de pe Valea Prahovei).

Vine 2024 și e timpul ca sinăienii să nu mai gândească doar cu burta, doar cu mizilicul personal atât de temporar. Miza alegerilor din toamna lui 2024 este salvarea orașului! Și dacă nici mizele cu adevărat mari nu mai contează, atunci comunitatea sinăiană trebuie tratată ca un caz clinic de psihoză în masă și studiată ca atare.

 

* Harry Houdini – artist iluzionist (magician)