Lecția Mamaia. Sau mai bine spus: lecția cum sa nu ajungem ca Mamaia.


Mamaia a fost distrusă de lăcomie și ignoranță. Turiștii o evită, a rămas prăpăd în urmă – o plajă vai de ea, de parcă pe acolo au trecut barbarii, vandalii… În aceeași direcție merge și Sinaia! Doar că noi mai avem o șansă. Dar e ultima!

Toată lumea știe ce era Mamaia: atmosferă, plajă, frumos. Ce a ajuns acum? O aglomerație de construcții alandala și o plajă vai de ea. Au trecut băietii ’’deștepți’’ cu proiecte europene de dragul de a face proiecte (bani) pe acolo. Și se vede…

Cu toții știm și ce era Sinaia: munte, pădure, aer curat. Ce riscă să ajungă? O aglomerație de construcții alandala, cu trecutul în pericol de a fi distrus, cu pădurile tăiate, cu urși și porci mistreti prin cartiere și riscul ca pământul să o ia la vale. Pe scurt: o mizerie.

Cum a ajuns Mamaia așa? Toate indiciile duc spre lăcomie. Până acum trei ani te puteai plimba prin Mamaia, stăteai la o terasă, la doi pași – plaja, încă doi pași – marea. Apoi au început lucrările de lărgire a plajei. Dezastru! Chipurile ar fi venit apa și în câțiva ani ar fi înghițit promenada, hotelurile. Așa s-a spus… Știm asta sigur? Nu. Ce știm sigur e că la Mamaia s-a distrus plaja pentru a se justifica un proiect, o tocare de fonduri europene.

Și uite așa, anul trecut, s-au trezit turiștii cu o plajă ca un deșert. Mergi și nu mai ajungi. Poți să iei taxiul de pe faleză până la apă. Obosești înainte să pui piciorul în Marea Neagră. Iar când ajungi constați că apa are o adâncime de 2 metri la mică distanță de mal. Duse sunt vremurile când intrai progresiv în apă, când te puteai juca cu o minge împreună cu cei dragi…. S-a mai distrus un loc frumos și odată cu asta și amintirile milioanelor de români… Iată ce s-a întâmplat și ce era previzibil că se va întâmpla. Doar că ignoranța, trufia și lăcomia au fost mai mari decat ne-am fi imaginat: https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/video-dune-uriase-de-nisip-s-au-format-pe-plaja-din-mamaia-turistii-la-vara-trebuie-sa-vina-cu-scara-2277523. Dune de nisip la Mamaia! Vă dați seama? Și vorba vine nisip, că nu mai e nisip, e pământ amestecat cu niște scoici pisate.

Și exact acestea – ignoranța, trufia și lăcomia – lucrează și la Sinaia și o distrug cu metodă. Nu e o problemă de ieri, de azi. Acum, constănțenii stau și plâng și trăiesc din amintiri. Au pierdut prim-planul estival în fața altor stațiuni, în fata Greciei, a Turciei, a Bulgariei. A decăzut Mamaia! Păi, din prostie și lăcomie a decăzut, constănțeni!

Iar noi, sinăienii, nu doar că nu învățăm nimic din greșelile altora, dar accelerăm nebunește pe contrasens, făcând cu mâna, trimițând bezele superstarului orașului… Și tot așa vom plânge și noi și vom trăi din amintiri, dacă nu acționăm. Dacă nu oprim haosul urbanistic, tăierea pădurilor, batjocorirea istoriei…

Nu trebuie să mai acceptăm tăcerea. Nu e ca și cum e și mâine o zi. Mâine va fi prea târziu! Trebuie să protestăm acum, față de distrugerea Aleii Caraiman, față de ce se întâmplă în pădure, față de cum construiesc ăștia pe unde îi taie pe ei construcția. Altfel, vom rămâne doar cu regretele. Dar nu va mai fi nimic de făcut.

Din fericire, încă nu e totul pierdut! Încă. Deocamdată. Sinăieni, haideți să nu ajungem ca Mamaia!

(sursa imagini: Digi24.ro)